1η Ανακοίνωση – πρόσκληση συμμετοχής για το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στην Φλώρινα.



Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί, συνάδελφοι, το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα διεξαχθεί και φέτος για συνεχόμενη χρονιά στις 7, 8 και 9 Απριλίου 2016 σε 15 πόλεις της Ελλάδας. Η Φλώρινα θα συμμετέχει για 2η χρονιά με ψηφιακές δημιουργίες μαθητών από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους. Είναι ανοικτό στην κοινωνία και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και επισκέπτες να λάβουν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία. Το φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και βραβεύεται κάθε συμμετοχή.

Η εμπειρία μας από την περυσινή διοργάνωση στην Φλώρινα (έργα από 240 μαθητές από 7 σχολεία της Φλώρινας, Πτολεμαΐδας και Γρεβενών) μας άφησε θετικές εντυπώσεις και ευελπιστούμε φέτος σε πιο διευρυμένη συμμετοχή.

Για να γίνει δεκτό κάποιο έργο στο φεστιβάλ θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί από μαθητές στα μαθήματα Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στο μάθημα Ερευνητικές Εργασίες (Project) των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και στο μάθημα Ειδική Θεματική Δραστηριότητα (ΕΘΔ) των ΕΠΑΛ. Επίσης, γίνονται δεκτά έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας, Αγωγής Σταδιοδρομίας κ.ά) ή σε κάποιο διαθεματικό / διεπιστημονικό σχέδιο συν-εργασίας του μαθήματος της Πληροφορικής με άλλα μαθήματα. Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο. Το έργο μπορεί να έχει υλοποιηθεί την φετινή ή την προηγούμενη σχολική χρονιά.
Η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχές θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και τα έργα θα πρέπει να είναι έτοιμα να παρουσιαστούν τις ημέρες του φεστιβάλ από τους ίδιους τους μαθητές. Θα ακολουθήσει 2η ανακοίνωση με περισσότερες λεπτομέρειες.
Σας στέλνουμε από τώρα αυτό το κείμενο πρόσκλησης για να ετοιμαστείτε και να δώσετε στους μαθητές σας την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια ανοιχτή και πολύ όμορφη διαδικασία γεμάτη εμπειρίες για τους ίδιους. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουν οι περισσότεροι συνάδερφοι με τις λίγες ώρες του μαθήματος, την πίεση της ύλης και τις συχνές μετακινήσεις από σχολείο σε σχολείο και για αυτόν τον λόγο ετοιμάσαμε μια λίστα με ενδεικτικά παραδείγματα ψηφιακών έργων που θα μπορούσατε να υλοποιήσετε στις τάξεις σας, ανάλογα με την βαθμίδα, τα ενδιαφέροντα των μαθητών, την υλικοτεχνική υποδομή και τον διαθέσιμο χρόνο. Επίσης σας προτείνουμε και διάφορες πηγές στο διαδίκτυο που μπορεί να σας δώσουν επιπλέον ιδέες.
Παραδείγματα ψηφιακών έργων:
Πηγές στο διαδίκτυο:

Περισσότερες πληροφορίες: http://digifest-flo.blogspot.gr, http://sepflorinas.blogspot.gr  και http://www.digifest.info