7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας 1η Ανακοίνωση

Αγαπητές συναδέλφισσες, Αγαπητοί συνάδελφοι,

Από τις 27 έως τις 29 Απριλίου 2017 θα διεξαχθεί το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Το Φεστιβάλ διεξάγεται παράλληλα σε:
Φλώρινα, Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Ρόδο, Σύρο, Τρίκαλα, Χανιά και Χίο από 27 έως 29 Απριλίου 2017.

Στην πόλη της Φλώρινας το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Το Φεστιβάλ τελεί και φέτος υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (158058/Δ2/27-09-2016), και υποστηρίζεται από Συλλόγους και Ενώσεις Πληροφορικής καθώς και Τοπικούς Φορείς (Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες κ.τ.λ.). Ειδικότερα για την πόλη της Φλώρινας, το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας (ΣΕΠΦ http://sepflorinas.blogspot.gr/).
Στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), του μαθήματος «Ερευνητικές Εργασίες (Project)» των ΓΕΛ και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων στα ΕΠΑΛ. Επιπλέον, είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας Σχολικής δραστηριότητας (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας κ.ά.) ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού/διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.

Το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική εκδήλωση, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους. Είναι ανοικτό στην κοινωνία και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και επισκέπτες να λάβουν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την έδρα τους, με την επισήμανση ότι η οργάνωση του Φεστιβάλ δεν μπορεί να καλύψει έξοδα μετακίνησης και διαμονής.
Η εμπειρία των δύο προηγούμενων διοργανώσεων στην Φλώρινα άφησε θετικές εντυπώσεις και ευελπιστούμε φέτος σε ακόμα πιο διευρυμένη συμμετοχή. Προετοιμαστείτε και δώσετε στους μαθητές σας την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια ανοιχτή και πολύ όμορφη διαδικασία γεμάτη εμπειρίες για τους ίδιους και για σας
Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος.

Προϋποθέσεις συμμετοχής:
  • Σύντομη παρουσίαση (<=8΄) της     εργασίας από τους μαθητές σε ακροατήριο
  • Υπολογιστής του σχολείου,     εκπαιδευτικός Πληροφορικής και ομάδα     μαθητών στον εκθεσιακό χώρο για ένα     διάστημα 2-3 ωρών, ώστε να εκθέτουν το     έργο τους και να απαντούν σε ερωτήσεις     γι’ αυτό
  • Ανάρτηση κατάλληλου πολυμεσικού     υλικού στην τοπική ιστοσελίδα του     Φεστιβάλ με ευθύνη του συντονιστή     εκπαιδευτικού Πληροφορικής.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής που μαζί με τους μαθητές τους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν εκπροσωπώντας το σχολείο τους να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη φόρμα (https://goo.gl/forms/QukWTcvB2qCamOr93) (για την Φλώρινα) μέχρι Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017.

Ειδικά για τις συμμετοχές σχολείων που δεν είναι από το νομό Φλώρινας μπορούν να λάβουν μέρος και εξ αποστάσεως είτε μέσω ζωντανής σύνδεσης είτε αποστέλλοντας την παρουσίαση των μαθητών σε βίντεο.

Όπως πάντα, στους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ θα λάβουν χώρα, για μαθητές και επισκέπτες, ομιλίες, εργαστήρια και διαδραστικές δραστηριότητες. Ευελπιστούμε το Φεστιβάλ, το οποίο θα μεταδοθεί ζωντανά από το Διαδίκτυο, να δώσει μια νότα χαράς και δημιουργικότητας σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και επισκέπτες.

Θα ακολουθήσει 2η Ανακοίνωση αρχές Απριλίου 2017, στην οποία θα καλούνται οι εκπαιδευτικοί που έχουν ήδη κάνει αίτηση να συμπληρώσουν κατάλληλη φόρμα με την οποία θα γίνεται αυτόματη ανάρτηση του μαθητικού έργου στο τοπικό ιστολόγιο (http://digifest-flo.blogspot.gr).

Η Τοπική οργανωτική επιτροπή Φλώρινας

  • Γκάσταρης Παύλος, Σχολικός Σύμβουλος     Πληροφορικής
  • Μπράτιτσης Θαρρενός, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  • Αρβανιτάκης Γιάννης, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής
  • Γεωργίου Σωτήρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής     Φλώρινας
  • Δράγου Ευαγγελία, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής
  • Μπαλάκα Θεοδώρα, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής
  • Όροβας Χρήστος, Τεχνικός Υπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ Φλώρινας
  • Παπαχαραλάμπους Παναγιώτης, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής
  • Στυλιάδης Κωσταντίνος, Υπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ Φλώρινας

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Γιάννη Αρβανιτάκη στο email ioarvanit@gmail.com και στο τηλέφωνο 6930901610.